Descriere proiect

Descriere proiect - Parcul Copou


Istoric Parcul Copou (sau Grădina Copou) este cel mai vechi parc din Iași, situat pe dealul Copoului, fiind cel mai mare parc urban din zona centrală și de nord a orașului. Parcul datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, amenajarea sa începând în anii 1833-1834 sub domnia lui Mihail Sturza.
Contribuind semnificativ la calitatea aerului și la menținerea biodiversității locale, vegetația sa este majoritar arboricolă, cu o compoziție peisagistică apreciată pentru frumusețe, echilibru și valoare ecoprotectivă. Fondul principal este compus din tei, frasin și arțar, complementat de prezența a trei tipuri de arbuști: forsiția, iasomia și liliacul. Peisajele specifice grădinii includ un triplu aliniament de tisă pe latura estică, o pădurice de molid la nord și aliniamente de chiparos californian și de Thuja gigantea de-a lungul parterului central. Vegetația sa constituie o zonă de habitat natural pentru diverse specii de animale, în special veverițe și păsări.
În imaginarul colectiv parcul a devenit un loc simbolic și se întinde astăzi pe circa 10 hectare, bucurându-se de o compoziție peisagistică care a fost descrisă ca fiind unică în Moldova.
Sursa:Wikipedia
În prezent, SC SERVICII PUBLICE IAŞI SA realizează activități permanente de întreținere și reamenajare a grădinii, dintre care amintim:

  • toaletarea vegetației lemnoase și îmbătrânite
  • amenajarea unui sistem de irigare automat
  • așternere rulouri de gazon
  • semănare semințe de gazon în zonele umbroase
  • repararea aleilor
  • îmbogățirea biodiversității cu vegetație arbustivă, floricolă și ierboasă.

Materialul floricol este de calitate superioară şi urmăreşte realizarea unui impact vizual puternic prin culoare şi formă.
Plantația masivă din Copou contribuie, totodată, la reducerea poluării fonice urbane. De asemenea, arboretul masiv influențează favorabil atât retenția de CO2 și eliberarea de oxigen, cât și ionizarea atmosferei. Vegetația mai are un rol pedogenetic important, regenerând și fertilizând solul. Vegetația parcului influențează favorabil microclimatul urban în general poluat al orașului Iași, prin stimularea schimburilor de aer și dispersarea particulelor în suspensie.

Galerie Imagini


Proiecte la Final


Partenerii noştri

iasitvlife
focus